Faimoasa cafea turceasca (Türk kahvesi) este facuta prin pulverizarea boabelor proaspat prajite sau prin maruntirea lor foarte fina intr-o rasnita de cafea cilindrica (kahve degirmeni).Cafeaua rasnita (cam o lingurita la o ceasca) se pune apoi intr-un ibric special cu maner lung, numit cezve. Se adauga zahat si o ceasca de apa rece pentru fiecare ceasca de cafea pe care o faci, apoi incalzeste-o pana face de trei ori spuma. Cand spuna ajunge la gura ibricului, ridica ibricul de pe foc si dupa ce spuma se retrage pune ibricul la loc, repetand aceasta actiune de trei ori.
Apoi se toarna cate putin in fiecare cana. Restul se pune iar pe foc pana spuma incepe sa se ridice din nou, apoi toarn-o imediat in cesti, care de altfel sunt ceva mai mici ca cestile obisnuite de cafea.
Asteapta macar un minut pana se aseaza zatul ca apoi sa sorbi din ea. Bucura-te de aroma ei puternica, imbatatoare, dar opreste-te cand simti ca ajungi la zat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu